North Fish w walce przeciwko marnowaniu jedzenia

North Fish w walce przeciwko marnowaniu jedzenia

Opublikowano: 24/02/20

Innowacyjna aplikacja Too Goo To Go, oficjalnie rozszerzyła zasięg swojego działania o restauracje North Fish w Trójmieście oraz Szczecinie.

Żywność niewykorzystana wywiera negatywne, wielowymiarowe skutki. Wyrzucone produkty spożywcze to zmarnowana energia, woda potrzebna do ich wytworzenia, transport, jak i dystrybucja. Skala zjawiska strat i marnotrawstwa żywności jest ogromna, przez co należy ją traktować jako problem globalny. Sama Polska marnuje co roku 9 mln ton jedzenia, co daje średnio 247 kg na osobę!

Z pewnością nie da się osiągnąć sytuacji, w której całkowicie zostanie przezwyciężony problem marnowania żywności. Jednak możliwe jest jej znaczne ograniczenie. Z taką pomocą przychodzi innowacyjna aplikacja Too Good To Go oraz North Fish, którzy angażują swoich klientów w codzienną walkę z marnowaniem jedzenia. Wśród klientów North Fish paczki – niespodzianki z pysznym, wartościowym posiłkiem, nieustannie cieszą się ogromnym zainteresowaniem, co potwierdza potrzebę rozszerzania współpracy na kolejne miasta i kolejne restauracje.

„Trójmiasto jest kolejną wielką aglomeracją, w której świadomie i z pełnym zaangażowaniem wspieramy walkę z marnowaniem żywności. Współpraca restauracji North Fish w ramach Too Good To Go jest świetną nowiną dla wszystkich mieszkańców Trójmiasta, ponieważ daje im możliwość w pełni zaangażować się w naszą wspólną misję.

W przypadku Szczecina natomiast, fakt oficjalnego pojawienia się platformy Too Good To Go ma dla mnie wymiar szczególny, bo jest to miasto, w którym mam przyjemność mieszkać. Paczki Too Good To Go w restauracjach North Fish szczecinianie mogą zdobywać już od stycznia, gdzie North Fish jako pierwszy pojawiał się na platformie. Skala popularności naszych paczek przygotowała dobry grunt i świadczy jak najlepiej o mieszkańcach naszego miasta. Popularność Too Good To Go i towarzysząca wszystkim użytkownikom idea walki z marnowaniem żywności oraz emisją CO2 pokazuje, że Szczecin nie jest obojętny i wspiera wszelkie formy mające pozytywny wpływ na stan naszej planety, w którym wszyscy żyjemy. Jestem przekonany, że bardzo szybko wszyscy pójdą za przykładem North Fish i portfolio dostępnych na platformie Too Good To Go w Szczecinie lokali będzie bardzo liczne” – mówi Przemysław Pukiewicz Manager ds. Wsparcia Procesów Operacyjnych North Food Polska S.A.

 Więcej informacji na temat walki z marnowaniem jedzenia można uzyskać na stronie: www.toogoodtogo.pl

North Fish to sieć restauracji specjalizujących się w rybach, owocach morza i daniach wegetariańskich. Pierwszy lokal powstał w 2002 roku w kieleckiej Galerii Echo. W tej chwili North Fish to 46 restauracji znajdujących się w najlepszych centrach handlowych w Polsce, co sprawia, że jest niekwestionowanym liderem w Polsce, i drugą w Europie siecią restauracji oferujących ryby i owoce morza. Niemal 1000 pracowników co dzień dba o najwyższą jakość serwowanych produktów.