North Fish wspiera Banki Żywności

North Fish wspiera Banki Żywności

Opublikowano: 25/01/21

Marnowanie żywności to duży problem dla środowiska, świadczy o tym na przykład fakt, że aż 8% gazów cieplarnianych powstaje wskutek gnicia żywności na składowiskach odpadów. Sieć restauracji North Fish dba o to, aby uchronić jak największą ilość produktów spożywczych przed zmarnowaniem, przyczyniając się w ten sposób o dbanie o środowisko. Przykładem jest współpraca z aplikacją Too Good To Go.

Platforma tworzy największą społeczność osób walczących z marnowaniem jedzenia, oferując użytkownikom niesprzedane produkty z restauracji i innych punktów oferujących żywność – w tym z restauracji North Fish.

Sieć pomimo ograniczonej działalności swoich restauracji, związanej z lockdown, dalej zapobiega marnowaniu żywności. North Fish przekazał surowce z zamkniętych lokali do Banków Żywności w całej Polsce, skąd trafią do najbardziej Potrzebujących.

Łącznie zebrano 1 150kg produktów spożywczych, co oznacza, że do atmosfery trafi ponad 2 875kg CO2 mniej, a w dodatku pomoc otrzymają osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej.

North Food Polska S.A. to prężnie rozwijająca się organizacja zajmująca się prowadzeniem sieci restauracji. Firma powstała w 2002 roku i została założona przez Michała Sołowowa. Obecnie North Food zarządza 47 restauracjami w segmencie restauracji szybkiej obsługi (Quick Service Restaurants) i restauracji z obsługą kelnerską (Casual Dining Restaurants) w trzech formatach: North Fish oraz JOHN BURG oraz Veggie Hub.

North Food Polska S.A. jest częścią Grupy Kapitałowej Michał Sołowow Group, w skład której wchodzą firmy o ugruntowanych pozycjach na rynku: Synthos, Cersanit, Barlinek czy Komfort, a także startupy takie jak: 3DGence, New Era Materials i Homla.